Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Πλάθω αθύρματα!

Ο Τομέας Παιδαγωγικών Σπουδών του Ι.ΙΕΚ D.O.M.I. προτείνει ένα παιχνίδι φαντασίας με θέμα τα «κουζινικά».
 
Το παιχνίδι φαντασίας, η φαντασιακή κατάσταση την οποία δημιουργεί το παιδί, εισχωρεί-τρυπώνει μέσα της και κατά την οποία παίζει-μιμείται ότι είναι «κάτι άλλο» (as if) έχει μελετηθεί σε βάθος τις τελευταίες δεκαετίες. Η βιβλιογραφία που μπορεί να βρει ένας ερευνητής πάνω στο θέμα είναι πλούσια, καθώς το παιχνίδι αυτού του είδους ευεργετεί σημαντικά την προσωπικότητα του παιδιού στην ηλικία 4-7 ετών ( Piaget, J. (1976) «Symbolicplay» in Bruner, J.S. Jolly, A. andSylva, K. (eds) «Play: Itsroleindevelopmentandevolution» , Harmondsworth, UK: Penguin, pp.555-569. Sutton –Smith, B. (1997) «The ambiguity of play». Cambridge, M.A., London: Harvard University Press).
 
Ο παιδικός σταθμός, ο χώρος και οι άνθρωποί του, αναπτύσσουν μία αμφίδρομη σχέση με το μικρό παιδί. Το παιδί καλλιεργείται από ερεθίσματα που δέχεται, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αισθανθεί ασφαλές και ελεύθερο να φέρει και να εγκαταστήσει το δικό του προσωπικό κόσμο σε αυτόν το χώρο. Ο κόσμος του παιδιού αποκαλύπτεται έντονα μέσω του φαντασιακού παιχνιδιού. Η σχέση που θα αναπτύξει ο/η παιδαγωγός με αυτό τον παιδικό κόσμο είναι άκρως σημαντική για την ψυχοσύνθεση του παιδιού. Γι’ αυτό το λόγο, καλό είναι ο/η παιδαγωγός, με την κατάλληλη παιδεία, όχι μόνο να επιτρέπει, αλλά και να ενθαρρύνει τη φαντασία των μικρών κοριτσιών και αγοριών. Οι παιδαγωγοί οφείλουν, μέσω ποικίλων ασκήσεων καλλιέργειας της φαντασίας και της αισθητικής αγωγής, να μαθητεύουν και να κινούνται πάνω σε αυτόν τον άξονα.
 
Ο/η παιδαγωγός, ως ένα άλλο παιδί, ως «μαμά»,θυμάται και φτιάχνει τα αθύρματα, τα αντικείμενα για παιχνίδι στην κουζίνα. Μνήμες μάς φέρνουν πίσω,  στα λαïκά πανηγύρια, όπου καρδιοχτυπούσαμε γι’ αυτά τα «κουζινικά» από φτηνό πλαστικό! Στην τάξη μας μπορούμε να τα φτιάξουμε από τσαλακωμένη εφημερίδα, χαρτοταινία, γυψόγαζα και χρώματα. Σε μικρότερη κλίμακα τα πλάθουμε από πηλό. Γινόμαστε  μικροί γλύπτες, το απολαμβάνουμε και αυτή τη χαρά μας τη μοιραζόμαστε με τα παιδιά!
Για όλα μας τα νέα ενημερωθείτε ΕΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου