Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Διαδρομές στο Πάρκο Τρίτση!



Μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης, διοργάνωσε ο Τομέας Παιδαγωγικών του Ι.ΙΕΚ D.O.M.I. σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.  Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και ο Οργανισμός  Διοίκησης & Διαχείρισης του Πάρκου, διοργανώνουν δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για δημιουργική δραστηριότητα και μάθηση γύρω από το φυσικό περιβάλλον στις αστικές περιοχές. 
 
Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης", ανάμεσα στους Δήμους Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού, έχει έκταση 1000 στρέμματα, έξι φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο, και αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας. Καθώς οι περισσότεροι υγρότοποι της Αττικής έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, οι τεχνητές λίμνες του πάρκου, τα φυλλοβόλα και κωνοφόρα δέντρα, οι καλαμιώνες και οι αγροτικές καλλιέργειες προσελκύουν πολλά είδη πουλιών και άλλα είδη ζώων σε όλες τις εποχές του χρόνου. 
 
Η κα. Αθηνά Αντύπα, περιβαλλοντολόγος – εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, συνεργάτης της Ορνιθολογικής Εταιρείας, υποδέχθηκε τις σπουδάστριες και τις συνοδούς καθηγήτριες του Τομέα Παιδαγωγικών του Ι.ΙΕΚ D.O.M.I. στο Κέντρο Προσανατολισμού & Ενημέρωσης και ξεκίνησε η ξενάγηση.  Στον ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο δόθηκαν οι γενικές πληροφορίες για το Πάρκο και τη φύση στην πόλη, καθώς και για τα οικοσυστήματα στις διαφορετικές εποχές του χρόνου. Κατόπιν, ακολούθησε περιήγηση στη «Διαδρομή της Λίμνης», παρατήρηση πουλιών που ενδημούν στο Πάρκο, αναγνώριση των βασικών ειδών χλωρίδας με ιδιαίτερη έμφαση στην παρόχθια βλάστηση, καθώς και αναγνώριση εντόμων.
Το πρόγραμμα έδωσε στις σπουδάστριες του Ι.ΙΕΚ D.O.M.I. τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να έχουν μια πρώτη, ίσως, γνωριμία με απειλούμενα είδη και να κατανοήσουν τη σημασία της ιδιαίτερης συμπεριφοράς που πρέπει να υιοθετούν, όταν βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές. Οι ώρες στη διάρκεια της επίσκεψης πέρασαν ευχάριστα, αφού οι σπουδάστριες προσέγγισαν το περιβάλλον γνωστικά και συναισθηματικά, βγάζοντας φωτογραφίες, παρατηρώντας και θαυμάζοντας. Με αυτόν τον τρόπο, αύξησαν την παρατηρητικότητά τους και έμαθαν κανόνες συμπεριφοράς και ασφάλειας για την κίνηση στο Πάρκο. Η προσωπική  εμπειρία που αποκόμισαν οι σπουδάστριες του Ι.ΙΕΚ D.O.M.I. είναι πολύτιμη, καθώς θα τις  βοηθήσει στην υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης προσαρμοσμένων στις αναπτυξιακές ανάγκες της προσχολικής ηλικίας, με στόχο την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των αυριανών πολιτών.
 
 

 
Ακαδημίας 67 & Μαυροκορδάτου 1 | Τηλ. 210 3838160 | E-mail: info@domi-iek.gr | facebook.com/domi.iek

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου